De Telefoongids alleen nog ‘op afspraak’

Amsterdammers en Hagenaars vonden deze week een kaartje in de bus van De Telefoongids: “Wilt u ons laten weten of u de papieren editie van De Telefoongids & Gouden Gids wenst te ontvangen?” Tot vorig jaar ploften de lijvige boekwerken van de Gouden Gids en de Telefoongids elk jaar op de deurmat van miljoenen huishoudens. Dit terwijl 30 procent de gids linea recta de prullenbak in gooit, zo concludeerde tv-programma Kassa een paar jaar geleden. Milieuvervuilend en niet meer van deze tijd, vinden veel critici. Online zijn telefoonnummers namelijk prima te vinden.

Nuzakelijk bericht erover:

De Telefoongids BV laat NUzakelijk weten de papieren editie voorlopig gewoon uit te blijven geven. “We zullen niet stoppen zo lang er behoefte aan is. De papieren gidsen hebben nu nog 3,5 miljoen gebruikers”. De Telefoongids BV haalt ook nog steeds 50 procent van de omzet uit de papieren gidsen.

Maar dat wil niet zeggen dat de gids dan ook maar automatisch bij iedereen afgeleverd hoeft te worden. In Amsterdam en Den Haag lopen daarom proeven waarbij de gidsen alleen bezorgd worden bij wie het kaartje terugstuurt met het verzoek ‘Ja, deze ontvang ik graag kosteloos’. In Den Haag doet het bedrijf daarnaast nog extra proeven met mensen die langs de deuren gaan met de vraag of men een gids wenst. Tot november vorig jaar werkte De Telefoongids ook al met ‘verzoekkaartjes’, maar hierop konden mensen alleen aangeven dat ze de gids niet meer wilden ontvangen. Wie het kaartje niet opstuurde bleef de gids gewoon ontvangen.

Dat is nu dus andersom. Niet terugsturen betekent: niet ontvangen. “We houden deze nieuwe proef in Den Haag en Amsterdam, omdat men in grote steden veel meer op internet zit dan in de provincie”, aldus de woordvoerder. Zij benadrukt dat het bedrijf vanuit de wet een verplichting heeft om de telefoonnummers beschikbaar te maken voor iedereen. “Maar de wet is lastig te interpreteren en er is dus ook veel discussie over wat dit inhoudt voor ons.”Zo wordt wel geopperd dat de gidsen op de postkantoren kunnen liggen, die daar dan kunnen worden opgehaald. En ook speelt de vraag of informatievoorziening via internet niet gewoon voldoende is.

Voor De Telefoongids verandert de markt hoe dan ook. Zoals gezegd komt nu de helft van de omzet uit online activiteiten. In 2015 zal dit aandeel opgelopen zijn tot 80 procent, zo verwacht het bedrijf. Die ontwikkeling heeft bijvoorbeeld ook geresulteerd in de ‘crossmediale uitgave’ voor de regio’s rond Hoorn en Zaandam. “Daar geven we de gidsen nu voor het eerst in de vorm van een tijdschrift uit. Met veel advertorials en Groupon-achtige acties. Dat moet het product ook wat persoonlijker maken.”

 

Bron:

© NUzakelijk/Tijdo van der Zee

3 thoughts on “De Telefoongids alleen nog ‘op afspraak’”

Walther Ploos van Amstel 6 jaar ago

Te vroeg gejuigd!
http://acc.dichtbij.nl/amsterdam-centrum/regio/artikel/2398650/telefoongids-toch-ongewenst-ontvangen-in-amsterdam.aspx

Bij een grote groep Amsterdammers viel dit weekend toch ongewenst een Telefoongids op de mat. De Telefoongids was een pilot gestart waarbij de gids in Amsterdam en Den Haag alleen nog op verzoek bezorgd zou worden.
NUzakelijk berichtte afgelopen zaterdag over de pilot. Amsterdammers en Hagenaren zouden een briefje in de bus krijgen waarop ze aan konden geven dat ze de gids wilden ontvangen. Vulden ze dit briefje niet in, dan kregen ze ook geen gids. Bij de beheerder van de Facebookpagina Amsterdam1012, een pagina voor inwoners van dit postcodegebied, kwamen veel klachten binnen van mensen die toch de gids op de mat kregen. Ze hadden ook geen briefje ontvangen.

Volgens een woordvoerder van de Telefoongids berust dit op een misverstand. De briefjes zijn alleen bezorgd bij mensen met een nee/nee-sticker. “We hebben de pilot alleen uitgevoerd bij mensen met met zo’n sticker op de deur.” De mensen die zo’n sticker op de deur hebben en het briefje niet hebben ingevuld, hebben als het goed is géén gids op de mat gekregen.

De woordvoerder kan nog niet zeggen of de pilot volgend jaar ook wordt uitgevoerd bij mensen zonder zo’n sticker. “We willen eerst even testen of dit werkt.”

Heb jij de Telefoongids ook ontvangen? Of juist niet? En wat doe je ermee? Krijgt hij een prominent plekje in je huis of gaat hij linea recta bij het oud papier?

Hessel Visser 6 jaar ago

Beste Walther,
Het lijkt er op dat je actie nu toch succes op gaat leveren. Heel mooi zo.

Frank 6 jaar ago

Er is ergens een webgindske waar je kunt invullen dat je geen papieren gids meer wenst.Dan krijg je er ook effectief geen meer, heb dat eens gedaan en al paar jaar geen gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *