ING: Logistieke dienstverlening doet het goed, transport blijft achter…

De logistieke dienstverlening ontwikkelt zich beter dan de rest van de sector transport en logistiek die nog steeds last heeft van de onzekere economie. Juist in een traditioneel sterke fase van het jaar kreeg het herstel niet de kans door te zetten. Het totale vrachtvolume daalt dit jaar naar verwachting zelfs met 1%. De logistieke dienstverlening houdt de sectoromzet op peil. Ook op langere termijn is logistieke dienstverlening een groeimotor voor de sector.

Herstel van 2011 zet niet door in 2012

Na een relatief gunstig verlopen 2011 doet de transport- en logistieke sector dit jaar een stap terug. Wel zijn er naar deelsector flinke verschillen te zien. Waar het wegtransport door de afhankelijkheid van binnenlandse markt een moeilijk jaar doormaakt, houdt het internationale vervoer over water zich door de exportgroei redelijk goed staande. Naar verwachting zal het omslagpunt voor de sector na zomer worden bereikt. Dit valt samen met het punt waarop opdrachtgevers hun voorraden weer langzaam zullen uitbreiden.

Logistieke diensten houden zich goed staande en vormen op lange termijn een groeimotor

Logistieke dienstverlening waaronder expeditie, warehousing en ‘value added logistics’ presteert bovengemiddeld. De omzet laat hier dit jaar met +1,5% zelfs nog een toename zien. Ook op langere termijn is (hoogwaardige) logistieke dienstverlening een groeimotor voor de transport- en logistieksector. Bedrijven kunnen hiervan profiteren door het accent te verleggen. In de praktijk ontwikkelen zich steeds meer grote wegvervoerders tot brede logistieke dienstverlener. Als logistieke dienstverlener groeit de rol in de keten, waarbij de behoefte aan flexibiliteit stijgt en het leveren van meer toegevoegde waarde prioriteit heeft. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee’. Sectormanager Machiel Bode van ING: “Als logistieke dienstverlener is het van belang om je business model voortdurend tegen het licht te houden en te laten meebewegen met de markt. Dit betekent dat je zelf doet wat moet en capaciteit inhuurt waar het kan.”

Bron: ING

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *