De maakindustrie kruipt de stad in

De maakindustrie zoals we die nu kennen gaat grotendeels verdwijnen. Er vindt een herschikking plaats waarbij productie lokaal plaatsvindt dicht bij de eindgebruiker en produceren nauw verweven is met ontwikkeling, distributie en dienstverlening op maat. De steden van de toekomst lijken daarom weer meer op de steden van vroeger.

De toekomst laat zich niet voorspellen maar er zijn wel enkele trends gaande die een groot deel van de maakindustrie ingrijpend gaan veranderen. Op Ruimtevolk bespreekt futuroloog Maurits Kreijveld deze trends. Dankzij internet kunnen fabrikanten directe relaties onderhouden met hun potentiële klanten.

Productietechnieken worden flexibeler en intelligenter. Ze kunnen meer handelingen van mensen overnemen met grote nauwkeurigheid en reproduceerbaarheid en betrouwbaarheid en garantie van de kwaliteit. Via een aantal gestandaardiseerde productietechnieken kunnen wisselende producten, afwisselend en in kleine series worden gemaakt.

‘Maken’ is in de toekomst steeds minder een doel op zich en steeds minder dicterend voor de rest van het proces van idee tot en met de bij de eindgebruiker geleverde dienst. Productie wordt steeds meer verweven met andere functies uit die maak-keten zoals ontwikkelen (R&D), distribueren (logistiek) en dienstverlening (marketing).

Lees het hele artikel op Ruimtevolk.

Foto: http://3dprintcanalhouse.com/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *