Je laatste meters regel je voortaan zelf bij UitvaartDirect.nl

Ik dacht dat het een grapje was. Een luid schreeuwende advertentie van Uitvaartdirect.nl op de achterkant van het Parool vandaag. Een reis boeken via internet vindt iedereen heel normaal. Waarom dan niet de laatste reis? Op uitvaartdirect.nl, van de Amsterdamse uitvaartondernemer PC Hooft, kun je nu al zelf direct de locatie en tijd van je plechtigheid vastleggen. Is dat niet een beetje voorbarig?

Walther Ploos van Amstel schrijft erover op Amsterdam Centraal:

Uitvaartdirect.nl biedt een basisdienstverlening, die naar wens is uit te breiden. Via deze site leg je de uitvaart online vast, met gelegenheid tot afscheid nemen, een opbaring en een aulaplechtigheid. Verder voldoende keuze in kisten, bloemen en catering.

Inschrijven gaat angstwekkend eenvoudig. Je maakt een account aan met onder meer je burgerservicenummer. Ik ben benieuwd hoe ze grappenmakers buiten de deur gaan houden. Voor je het weet staat er een uitvaartstoet voor je huis. Ik vond het een enge gedachte om nu al een account aan te maken. Dat is toch een beetje de duvel verzoeken.

Ze geven meteen een overzicht van de tarieven, zodat ook duidelijk is wat de kosten voor de uitvaart zijn en je kunt er zelfs voor gaan sparen. Omdat het direct online wordt geregeld, wordt ook de eerste betaling online voldaan metIDEAL, creditcard, spaarregeling of een persoonlijke lening.

De dood is online business. Online condoleren kon ik nog wel begrijpen. Collectieve smart met elkaar delen heeft nog wel wat. Maar, nu kun je ook al overal op het internet de familie persoonlijk condoleren. Even ‘copy’ van jouw condoleance voor oma Jansen van de Willemsstraat en ‘paste’ naar de pagina van Opa Willems van de Peperstraat; ‘het is toch zo erg voor moeder’. Hoeveel onpersoonlijker kan het nog worden?

Wat komt hierna? Kun je straks ook de beste afscheidsspeeches downloaden van het internet op basis van wat steekwoorden over moeder, vader of vriend? Een twitteraccount als condoleance register? De-laatste-greetz.nl voor de ultieme condoleancekaart (je kunt nu al kiezen uit 84 verschillende kaarten). De Todskust met de lekvrije BodiBog van Ikea. Niet voldoende bezoekers? Boek-je-rouwenden.nl verzorgt een volle aula op Westgaarde. Nog een kleine link naar de Amsterdamse burgerlijke stand en het Elektronisch Patiënten Dossier en de uitvaartondernemers kunnen pro-actief gaan plannen. Brrrr…

Ik wil eigenlijk nog lang niet nadenken over mijn laatste reis. En al helemaal niet via internet. Geef mij die ouderwetse kraai maar…

 

Walther Ploos van Amstel.

Bron: http://acc.amsterdamcentraal.nl/archief/2011/07/24/boek-alvast-je-uitvaart-op-internet

2 thoughts on “Je laatste meters regel je voortaan zelf bij UitvaartDirect.nl”

Walther 8 jaar ago

Een van mooie reacties: Gelukkig is het nog niet zo erg als hier in de USA, waar het op sommige plaatsen mogelijk is om een drive-through condoleance te organiseren. Je kunt dan fijn in de auto blijven zitten, en langs een raampje rijden waar je je medeleven betuigd. Uiteraard met gleuf om een bijdrage in de kosten te kunnen deponeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *